Ostguide

Vill du veta mer om våra ostar?

Här hittar ni information om våra populäraste ostar. Om ostarnas historia, vart dem kommer ifrån, ostmakaren och hur du på bästa sätt kan kombinera detta för den bästa smakupplevelsen.

  • Brillat Savarin

    Färskost från Bourgogne i Frankrike. Tillverkas av pastöriserad komjölk och grädde och mognar ett par
    veckor. Brillat Savarin är en “triple creme “vilket betyder att osten är berikad med grädde och får därmed
    en hög fetthalt och en mycket krämig konsistens. Mild och lite syrlig smak. Prova med färska jordgubbar.

    Passar till: Champagne/mousserande vin, Sauvignon blanc.

  • Brie De Meaux

    Vitmögelost från norra Frankrike. Tillverkas av opastöriserad komjölk och mognar i 6-8 veckor. Den har
    fått sitt namn från den lilla staden Meaux nordost om Paris och är idag kanske världens mest kopierade
    ost. Toner av skogschampinjon, nötter, grädde och markerad syra och sälta samt en lång fyllig eftersmak.

    Passar till: Denna ost är inte alls känslig i vinvalet. Prova er fram vad ni tycker passar bäst av vitt och rött. Briens karaktär anpassar sig till de mesta men prova Pinot Noir eller mousserande.

  • Taleggio

    Taleggio är en tvättad kittost från Lombardiet i norra Italien. Osten kan tillverkas av både pastöriserad och
    opastöriserad komjölk och lagras i 6-8 veckor. Med sin milda krämighet men allt som oftast smakrikedom
    och sälta passar ett fruktigt vin bra.

    Passar till: Albarino, mousserande.

  • Old farmhouse Gouda

    En riktig goding från Holland. Denna är bondgårdsproducerad, opastöriserad och lagrad i hela två år! Trots sin aktningsvärda ålder, så har den inte blivit smulig utan är fortfarande härligt smidig i konsistensen och
    fyllig och god i smaken. Med toner av nötter, brynt smör och en viss sötma.

    Passar till: Prova er fram och se vilket vin ni anser bäst.

  • Bergsteiger

    Bergsklättrarens ost – för dig som gillar mycket smak! En kraftig, fyllig, lätt nötig ost som har fått en extra tillsats av grädde. Konsistensen är krämig för att vara en hårdost, och ytan har en vackert svart färg.
    Denna kraftfulla, maffiga osten passar fint med söta frukter som dadlar, fikon och plommon.

    Passar till: Cabernet sauvignon.

  • Rossini mögelost

    En spännande grönmögelost som är tvättad med ett sött vin, Passito de Pantelleria. Pantelleria är en liten ö långt ute i Medelhavet, strax väster om Sicilien. Det heta klimatet ger bra förutsättningar för söta viner.
    Osten tillverkas i Bergamo, i norra Italien där de flesta av Italiens fantastiska komjölksostar tillverkas. Så här beskriver producenten den: “Här har vi osten som är som den snygge killen i din klass, han var kapten i fotbollslaget, hade huvudrollen i skolmusikalen och tog examen från det finaste universitetet. Du är fascinerad, men misstänksam...”

    Passar till: Portvin.